Lege som viser pasient neddtrappingskalkulator verktøy.

Trapp ned – Et digitalt verktøy for hjelp til nedtrapping av vanedannende legemidler

Forhold rundt forskrivning av vanedannende medisiner oppleves vanskelig fordi det er vanskelig. I møte med pasienter forsøker vi å yte så god helsehjelp som mulig. Når det gjelder forskrivning av vanedannende legemidler tar vi utgangspunkt i at det oftest er klokt å trappe ned eller seponere legemiddelet.

Ofte er problemstillingene vi møter sammensatte. Det er behov for god kommunikasjon med pasient, dialog med samarbeidspartnere, innsikt i pasientens situasjon, medisinsk fagkunnskap og kunnskap om retningslinjer. Dersom man lykkes oppnås respekt, tillit og dermed trygghet. Dette er viktig både for lege og pasient.

Derfor har vi laget nettsiden trappned.no. Her vil du finne historien om Gøril, en ny pasient på fastlegelisten, som står på en rekke vanedannende legemidler. En dilemmasituasjon beskrives. Endringsprosjekter må gjøres oversiktlige og forutsigbare, samtidig som det krever en motivert pasient og lege. Disse betraktningene legges frem av en svært erfaren lege som har stått i disse situasjonene mange ganger. I tillegg kan du lese om historien bak nedtrappingskalkulatoren. Fra ulike nedtrappingsmetoder til en systematisk tilnærming, for å oppnå mest mulig jevn reduksjon av serumkonsentrasjon, så ble det utviklet et verktøy for utregning av medikamentdoser. Det som opprinnelig var en kalkulator i et excel-skjema har nå blitt til en avansert nettbasert kalkulator med ulike funksjoner for brukeren. Fordi vi brenner for kvalitetsforbedring presenterer vi også en suksesshistorie fra Molde. Fastlegene i Molde klarte med strukturert kvalitetsforbedring å redusere forskriving av vanedannende legemidler med 27 % over tre år. Det nytter!

Nettsiden Trappned.no presenterer Legens guide til nedtrapping, en sjekkliste basert på Helsedirektoratets nasjonale veileder for bruk av vanedannende legemidler. Samlet sett er nettsiden et verktøy som gir behandleren hjelp i kartleggingsfasen og til å lage en forsvarlig behandlingsplan som kan deles med pasient og aktuelle samarbeidspartnere. For mange vil kanskje kalkulatoren være det mest brukte redskapet, men nettsiden presenterer også et minioppslagsverk med nyttige artikler. Det er lenker videre til kortversjon av motiverende intervju og håndbok i klinisk kommunikasjon, nasjonale veiledere og retningslinjer, i tillegg til boktips og utdypende kurs.

Trappned.no

 

  • Ny kalkulator for nedtrapping
  • Nedtrappingsplan rett inn i journalen
  • Guide til forebygging og nedtrapping
  • Fagartikler fra eksperter
  • Verktøykasse for leger