Sykmeldingsarbeid for leger
Sykmelding er et tema som diskuteres ofte, både politisk og innenfor helsevesenet. SKIL har utviklet et klinisk emnekurs som kan gjøre allmennlegene enda bedre på sykmeldingsarbeid. Dette er kanskje vårt mest dagsaktuelle kurs for tiden.
Fastleger sykmelder ofte. Det er viktig for fastlegen å bruke sykmelding som behandlingsvirkemiddel, samtidig som det er viktig å unngå å sykmelde når dette ikke er til det beste for pasienten og samfunnet. Dette er et praktisk kurs for fastleger om sykmeldingsarbeid.
I dette kurset får du muligheten til å lære å møte komplekse situasjoner, sortere og bevare pasient-lege forholdet samtidig som du opprettholder god medisinsk praksis. De tre e-læringsmodulene som du tar i forkant av gruppemøtene vil gi deg nødvendig forkunnskap, før dere sammen diskuterer praktisk utfordrende tema. Kvalitet i egen praksis vurderes, og NAV sitt statistikkverktøy benyttes. Dere utfordres sammen på hvordan dere kan forbedre egen praksis og heve kvaliteten der det oppleves nødvendig.
Kurset gjør blant annet at du skal:
- Kjenne til grunnleggende regler for sykmelding og vite hvor du skal finne regelverk og verktøy for sykmelder.
- Få mer kunnskap og teknikker til å håndtere utfordrende tilstander og situasjoner i sykmeldingsarbeidet.
- Kunne bruke sykmeldingen aktivt som et verktøy til beste for pasienten.
- Kunne benytte alternativer til sykmelding.
- Kunne slå opp i egen sykmeldingsstatistikk og vurdere egen praksis basert på dette.
Dette kurset har blitt laget i samarbeid med tidligere Arbeids- og sosialdepartementet. Cathrine Abrahamsen har vært en viktig bidragsyter.
Pris
Kr 5 500,-Kursgodkjenning
15 t klinisk emnekurs i allmennmedisinRefusjonsgodkjent
JaGjennomføring
3 e-læringsmoduler + 3 møterVarighet
7–8 månederAnbefalt antall deltakere
5–12Minimum antall deltakere
2Oppstart
Valgfritt-
Hvem og hvor mange kan delta på et SKIL-kurs?
Det må være minst to deltagere på et klinisk emnekurs fra SKIL, men vi anbefaler 5–12 deltagere. Dette kan for eksempel være leger innenfor et legekontor, eller leger som samles som en gruppe.
-
Hvordan gjennomføres kurset?
En lege melder på gruppen. Før det første gruppemøtet gjennomfører alle deltagerne en e-læringsmodul som er forberedelse til første møtet. Deretter skal gruppen gjennom ytterligere to e-læringer og to gruppemøter. Til slutt avholdes det en kursprøve, og deltagerne får tilsendt kursbevis.
-
Hva er relevante læringsmål for kurset?
FKM LM-22
Kunne formidle muntlig og skriftlig informasjon på en måte som blir forstått av mottaker.FKM LM-41
Kunne anvende relevante e-helseverktøy i arbeidet med forbedring av klinisk praksis, pasientforløp, administrative arbeidsprosesser og samhandling.FKM LM-42
Kunne anvende forbedringskunnskap til å forbedre klinisk praksis, pasientforløp og/eller administrative arbeidsprosesser på egen arbeidsplass.FKM LM-60
Ha kjennskap til og kunne gi anbefalinger om tiltak for å fremme samhandling som gagner den enkelte pasient og tjenesten som helhet.