
Psykisk helse i allmennpraksis
Fastlegene har hvert år mer enn to millioner konsultasjoner som handler om psykisk sykdom eller lidelse. Dette kurset skal bidra til at du som allmennlege skal bli tryggere på utredning, behandling og oppfølging av pasienter som har psykiske plager og lidelser.
Dette kliniske emnekurset handler om psykisk helse i allmennpraksis: hva forventes av utredning og behandling, hvordan allmennleger kan kommunisere om det som er vanskelig, og ikke minst hvordan allmennleger kan forholde seg til de ulike samarbeidsaktørene og lovverket som finnes.
Kurset har en praktisk tilnærming, hvor du sammen med din kollegagruppe drøfter hvordan dere møter pasienter med ulike grader av psykiske plager og lidelser. De tre e-læringsmodulene som du tar i forkant av gruppemøtene vil gi deg nødvendig forkunnskap før dere sammen diskuterer praktisk utfordrende tema. Kvalitet i egen praksis vurderes, og dere vil blant annet benytte data fra Tjenesteportalen for helseaktører. Dere utfordres sammen på hvordan dere kan forbedre egen praksis, og heve kvaliteten der det oppleves nødvendig.
Kurset gjør at du blant annet skal:
- Kunne skille mellom symptom- og sykdomsdiagnose
- Ha kunnskap om hvordan du kan utrede og behandle pasienter med psykisk lidende i allmennpraksis
- Ha kunnskap om selvmordsfare og samtaleverktøy for å snakke om det som kan være vanskelig
- Kjenne til relevante samarbeidsaktører og samarbeide bedre med spesialisthelsetjenesten
- Ha kjennskap til prioriteringsveilederen
Dette kurset har blitt laget i samarbeid med RVTS Øst. Kari Ersland har vært en viktig bidragsyter.
Pris
Kr 5 500,-Kursgodkjenning
15 t klinisk emnekurs i allmennmedisinRefusjonsgodkjent
JaGjennomføring
3 e-læringer og 3 gruppemøterVarighet
7-8 månederAnbefalt antall deltakere
5-12Minimum antall deltakere
2Oppstart
Valgfritt-
Hvem og hvor mange kan delta på et SKIL-kurs?
Det må være minst to deltagere på et klinisk emnekurs fra SKIL, men vi anbefaler 5–12 deltagere. Dette kan for eksempel være leger innenfor et legekontor, eller leger som samles som en gruppe.
-
Hvordan gjennomføres kurset?
En lege melder på gruppen. Før det første gruppemøtet gjennomfører alle deltagerne en e-læringsmodul som er forberedelse til første gruppemøte. Deretter skal gruppen gjennom ytterligere to e-læringsmoduler og to gruppemøter. Til slutt får deltagerne tilsendt kursbevis.
-
Hva er relevante læringsmål for kurset?
ALM 019: Selvstendig kunne formulere henvendelser og henvisninger slik at de inneholder relevant informasjon og bidrar til oppnåelse av nødvendig helsehjelp for pasientene.
ALM 060: Selvstendig kunne utforske og fortolke objektiv informasjon i lys av subjektiv pasientinformasjon og egen erfaring med liknende kasuistikker og tilpasse dette til den aktuelle pasienten.
ALM 061: Selvstendig kunne diagnostisere sykdom, eller ut fra symptomer iverksette tiltak som aktiv observasjon, behandling eller henvisning.
ALM 062: Selvstendig kunne iverksette adekvat allmennmedisinsk behandling og oppfølging basert på diagnose eller symptomer og funn.
ALM 064: Ha utviklet god seleksjonskompetanse og klinisk mønstergjenkjennelse.
ALM 074: Selvstendig kunne oppdage og agere på symptomer som tilsier behov for endret behandlingsplan som medikamentjustering, henvisning videre eller innleggelse.
ALM 076: Selvstendig kunne vurdere utfordringer, gjøre avveiinger og prioritere når det foreligger mer enn en sykdom hos pasienten.
ALM 078: Kjenne til og kunne ivareta særtrekk ved diagnostikk og behandling av ulike aldersgrupper og etnisiteter.
ALM 084: Selvstendig kunne søke informasjon og veiledning om utredning og for å tilrettelegge for pasienten i den delen av behandlingen som foregår i primærhelsetjenesten og samhandle med spesialisthelsetjenesten for å sikre et optimalt pasientforløp.
FKM LM-19: Kunne bruke kommunikasjonsferdigheter som verktøy i behandlingen (terapeutisk).
FKM LM-33: Selvstendig kunne gjennomføre en god beslutningsprosess om behandlingsalternativer sammen med pasienten (samvalg).
FKM LM-42: Kunne anvende forbedringskunnskap til å forbedre klinisk praksis, pasientforløp og/eller administrative arbeidsprosesser på egen arbeidsplass.
FKM LM-72: Kjenne til hvordan organisering (arbeids/oppgavedeling og logistikk) påvirker kvaliteten i pasientbehandlingen.