
Nytt kurs for allmennleger om psykisk helse
Det er estimert at psykiske lidelser koster samfunnet langt over 300 milliarder kroner hvert år. Nå har SKIL utviklet et nytt klinisk emnekurs om temaet.
– Psykisk uhelse fører til funksjonstap og rammer mange, også tidlig i livet. God kompetanse blant landets allmennleger er helt nødvendig, og dette kurset kan forhåpentligvis bidra til at allmennleger kan yte enda bedre helsetjenester enn de allerede gjør, sier fagsjef i SKIL, Ingvild Vatten (bildet).
To millioner konsultasjoner
Fastlegene har mer enn to millioner konsultasjoner som handler om psykisk sykdom eller lidelse hvert år. Det er også en stor økning blant yngre pasienter. Derfor tror SKIL at det vil være stor interesse blant allmennlegene for det nye kurset Psykisk helse i allmennpraksis.
Kurset handler om hva forventes av utredning og behandling, hvordan allmennleger kan kommunisere om det som er vanskelig, og ikke minst hvordan allmennleger kan forholde seg til de ulike samarbeidsaktørene og lovverket som finnes.
Samarbeid
– Læringsutbyttet inkluderer blant annet hva som kan utrettes av utredning og behandling i allmennpraksis, hva som kan forventes i spesialisthelsetjeneste, hva en henvisning bør inneholde, og hvilke aktører vi naturlig kan samarbeide med. I tillegg har vi fokusert på kommunikasjon med pasienten: hvordan snakke om det som er vanskelig og kognitiv atferdsterapi, sier Ingvild Vatten.
SKIL sine kliniske emnekurs er en kombinasjon av e-læring og tre gruppemøter mellom legene som tar kurset sammen. For at legene skal få jobbet med kvalitetsforbedring i egen praksis i kursperioden, anbefaler SKIL at kurset går over 7-8 måneder.