![](https://www.skilnet.no/wp-content/uploads/2024/10/20241203_NZ99221-scaled.jpeg)
Gjør kloke valg
Dette kliniske emnekurset for fastleger bygger på Gjør kloke valg-kampanjen med fokus på å unngå overdiagnostikk og overbehandling i allmennpraksis.
Et hovedmål i Gjør kloke valg-kampanjen er at leger og pasienter snakker mer sammen om overutredning og overbehandling.
Kurset handler om å kjenne til og følge anbefalingene for utredning og behandling fra Norsk forening for allmennmedisin, Norsk radiologisk forening og Norsk forening for medisinsk biokjemi, samt vite om andre gode anbefalinger.
Hensikten er verken å spare penger eller å overlate alle avgjørelsene til pasienten, men å gjøre kloke valg sammen, for å sikre at helsetjenesten gir mest mulig nytte og minst mulig skade.
Mer er ikke alltid bedre, og helsevesenet kan påføre pasienter skader ved å utrede og behandle tilfeldige funn. Du kan lese mer om dette i Regjeringens rapport om overdiagonostikk og overbehandling
Kurset går gjennom følgende:
- Gjør kloke valg-kampanjen.
- Overdiagnostikk og overbehandling og konsekvensene av dette.
- Anbefalingene fra Norsk forening for allmennmedisin, samt hvor du kan finne andre gode anbefalinger.
- Anbefalingene fra Norsk forening for medisinsk biokjemi, og hvordan du kan tenke gjennom og redusere unødvendige prøver.
- Anbefalingene fra Norsk radiologisk forening, der du vil lære mer om verdibasert radiologi og utfordringer med unødvendige radiologiske undersøkelser.
Etter fullført kurs vil du sitte igjen med kunnskap om mange anbefalinger, og kan bruke disse som beslutningsstøtte for å redusere overdiagnostikk og overbehandling i egen praksis.
Kurset er utviklet i samarbeid med Norsk forening for allmennmedisin, Norsk forening for medisinsk biokjemi og Norsk radiologisk forening.
Pris
Kr 5 500, –Kursgodkjenning
18 t klinisk emnekurs i allmennmedisinRefusjonsgodkjent
JaGjennomføring
3 e-læringsmoduler + 3 møterVarighet
7–8 månederAnbefalt antall deltakere
5–12Minimum antall deltakere
2Oppstart
Valgfritt-
Hvem og hvor mange kan delta på et SKIL-kurs?
Det må være minst to deltagere på et klinisk emnekurs fra SKIL, men vi anbefaler 5–12 deltagere. Dette kan for eksempel være leger innenfor et legekontor, eller leger som samles som en gruppe.
-
Hvordan gjennomføres kurset?
En lege melder på gruppen. Før det første gruppemøtet gjennomfører alle deltagerne en e-læringsmodul som er forberedelse til første møtet. Deretter skal gruppen gjennom ytterligere to e-læringer og to gruppemøter. Til slutt avholdes det en kursprøve, og deltagerne får tilsendt kursbevis.
-
Hva er relevante læringsmål for kurset?
FKM LM-21
Kunne kommunisere om sin egen og pasientens usikkerhet på måter som skaper trygghet og forståelse.FKM LM-33
Selvstendig kunne gjennomføre en god beslutningsprosess om behandlingsalternativer sammen med pasienten (samvalg).FKM LM-41
Kunne anvende relevante e-helseverktøy i arbeidet med forbedring av klinisk praksis, pasientforløp, administrative arbeidsprosesser og samhandling.FKM LM-42
Kunne anvende forbedringskunnskap til å forbedre klinisk praksis, pasientforløp og/eller administrative arbeidsprosesser på egen arbeidsplassALM 001
Selvstendig kunne sikre faglig forsvarlighet av egen, klinisk praksis.ALM 015
Selvstendig kunne prioritere i egen praksis og kunne bidra til at pasienten får rett behandling på rett sted til rett tid.ALM 018
Kjenne til og selvstendig kunne vurdere utfordringer ved over- og underdiagnostikk, samt ved over- og underbehandling.ALM 034
Selvstendig kunne gjennomføre trinnvis utredning med tilpasset bruk av ressurser.ALM 037
Selvstendig kunne reflektere over, tolerere og håndtere usikkerhet i diagnostikk og behandling.ALM 038
Selvstendig kunne bidra til aksept for usikkerhet hos pasienter og pårørende.ALM 065
Selvstendig kunne ta rollen som den medisinske eksperten i primærhelsetjenesten.